Märken

Köpguide för Longboards


Longboardens delar

Längd på longboard

Korta longboards (75-90 cm = 30-35")

Mindre brädor är bra för den som vill åka till och från jobb eller skola. En kort bräda är snabbsvängd med rätt truckar. Dock är det ingen vidare bra längd om du vill åka i lite högre hastigheter.

Medellånga longboards (90-105 cm = 36-42")

Den här längden är den vanligaste längden på brädor. Det är en lagom längd för att kunna åka runt på stan eller köra i högre hastigheter i lite större backar. Rekommenderad längd för nybörjaren.

Långa longboards (105+ cm = 42+")

Denna längd är gjorda främst för en sak: dancing! Brädan erbjuder dig mycket utrymme för dina dance moves. Längden erbjuder dig en skön surfkänsla, dock inte ultimat för att åka fort med.

Bredd på longboard

Bredden på en bräda brukar ligga mellan 23-26cm, 9-10".

Hjul

När man ska välja hjul går man på två saker, hårdhet (duro, a) och storlek (diameter, mm). Vanlig hårdhet på longboardhjul är 76-86a. Ju högre siffra, desto hårdare hjul. Mjukare hjul har mer grepp i skarpa svängar medan hårdare hjul är gjorda för att lättare slida. Den normala storleken på longboardhjul är 65-75mm. Se till att brädan du köper klarar av att ha den storleken du väljer. Vissa brädor klarar inte av att ha 75mm eller större hjul.

Truckar

Vid köp av truckar, se till att du väljer rätt bredd på hangern, den som hjulen sitter fast i. Den vanligaste längden är 180mm men det finns även 125, 150 och 200 mm truckar. Idag är de flesta longboardtruckar byggd med omvänd kingpin, det gör trucken stabilare men ger även längre svängradie. Några märken med omvänd kingpin: Randal, Paris, Gunmetal, Holey, Gullwing m.m.

Begrepp inom longboarding:

Concave

Då är brädan konkav på ovansidan. Det vill säga, långsidorna på brädan går upp lite för att foten inte ska glida av brädan i skarpa svängar eller när du slidar.

Camber/Rocker:

Camber är när brädan är högst i mitten (på längden), och rocker är när brädans mitt är lite lägre, lite som en hängmatta.

Kicktail/Kicknose:

Brädans tail/nose är lite uppböjda för att lättare göra vissa tricks som t.ex. shovit och manuals.

Drop-through:

När en longboard är drop-trough sitter basplattan av trucken på ovansidan av brädan och trucken går igenom och hangern sitter under brädan.

Abec:

Abec är ett mått på kullagrets tillverkningsprecision. Inom longboard används kullager mellan Abec 1-7, och ibland 9. Ett högre ABEC betyder nödvändigtvis inte bättre rull, men ett högre Abec innebär ofta att lagret är av bättre kvalité.

Flex:

Flex beskriver hur styv eller mjuk en longboard är. En skala som flera märken använder är 1-5.
1 = Hård
5 = Mycket mjuk

Vi hoppas att vår köpguide har hjälpt dig att välja rätt longboard!

Om du fortfarande har frågor och önskar tips så hör gärna av dig till oss, på 0700-65 25 10 eller help@mrboard.se.
Och du, använd alltid hjälm!
Happy Riding!

/Martin & Franne på mrboard.se
Creds till Bin Wester

Happy riding

Tillverkare