Köpguide för longboards


Longboardens delar 


Den här longboardguiden är till för att du enklare ska komma fram till vilken typ av longboard som passar just dig och din åkning.

Hur lång longboard ska jag ha? Vi skriver generellt då vi inte vet hur lång just du är. 

Korta longboards (75-90 cm = 30-35")

En kortare longboard svänger snabbare och ger en lekfull åkning med rätt truckar. Mindre longboards är perfekt för dig som pendlar med din bräda eller åker mycket i stan. Dels för att du enklare manövrerar mellan människor samt att den är smidig att bära med sig och förvara. En kortare longboard är dessutom enklare att kasta runt i olika trick men inte lika stabil i höga farter. 

Medellånga longboards (90-105 cm = 36-42")

Den här längden är den vanligaste längden på longboards. Det är en lagom längd för att kunna åka runt på stan eller köra i högre hastigheter i större backar. Är du osäker på vilken längd du ska välja satsa på en longboard som är omkring 37-41" då får du en longboard som passar det mesta och de flesta. 

Långa longboards (105+ cm = 42+")

Denna längd på longboards är gjorda främst för en sak: dancing! Brädan erbjuder dig mycket utrymme för dina dance moves. Längden erbjuder dig en skön surfkänsla, dock inte ultimat för att svänga runt bland människor på stan. 

Hur bred longboard ska jag välja? 

Bredden på en longboard brukar ligga mellan 23-26cm, 9-10" och är anpassad efter brädans längd. Har du stora fötter eller vill ha mycket yta att stå på välj en bredare modell. 

Vilka longboardhjul passar mig?

När man ska välja longboardhjul går man främst på två saker, hårdhet (duro, a) och storlek (diameter, mm). Vanlig hårdhet på longboardhjul är 76-86a. Ju högre siffra, desto hårdare hjul. Mjukare hjul har mer grepp i skarpa svängar medan hårdare hjul är gjorda för att lättare slida. Den normala storleken på longboardhjul är 65-75mm. Se till att brädan du köper klarar av att ha den storleken på hjul du väljer. Är du osäker så fråga oss. Ett hjul med rundad kant slidar lättare än ett hjul med raka kanter som ger bättre grepp. Ett mindre hjul accelererar snabbare medan ett större håller farten bättre. 

Vilka longboardtruckar passar min åkstil?

Vid köp av longboardtruckar, se till att du väljer rätt bredd på hangern, den som hjulen sitter fast i. Den vanligaste längden är 180 mm men det finns även 125, 150 och 200 mm truckar. Idag är de flesta longboardtruckar byggd med omvänd kingpin, det gör trucken stabilare men ger även längre svängradie. Hos mrboard hittar ni longboardtruckar från till exempel Paris truck co, Caliber trucks, Randal och Bear som alla är kända och bra märken. Högre grad på truckens basplatta ger mer sväng. Pga. Fysikens lagar. En truck med 50 graders basplatta är alltså mer svängig än truck som har 44 graders vinkel på basplattan. Hanger ni med? :) 

Begrepp inom longboarding:

Concave

Då är brädan konkav på ovansidan. Det vill säga, långsidorna på brädan går upp lite för att foten inte ska glida av brädan i skarpa svängar eller när du slidar. 

Camber/Rocker:

Camber är när brädan är högst i mitten (på längden), och rocker är när brädans mitt är lite lägre. 

Kicktail/Kicknose:

Brädans tail/nose är lite uppböjda för att du ska kunna göra vissa tricks som t.ex. shovit och manuals. 

Drop-through/Top-mount:

När en longboard har drop-trough sitter basplattan av trucken på ovansidan av brädan och trucken går igenom och hangern sitter under brädan. Brädan blir då lägre vilket ger en mer lättåkt och stabil longboard. När man pratar om Topmount så monteras trucken direkt under brädan, detta sätt att montera ger en högre bräda med snabbare sväng. 

Abec:

Abec är ett mått på kullagrets tillverkningsprecision som egentligen är helt irrelevant. Vi ser Abec skalan som ett billigt försäljningsknep och det är inget vi sysslar med. Får att göra det enkelt för er att köpa bra kullager så har vi valt ut ett fåtal märken som är riktigt bra och prisvärda. Exempel på märken vi rekommenderar är Bones Reds och Zealous. 

Flex:

Flex beskriver hur styv eller mjuk en longboard är. En skala som flera märken använder är 1-5.

1 = Hård

5 = Mycket mjuk 


Vi hoppas att vår köpguide har hjälpt dig att välja rätt longboard! 

Om du fortfarande har frågor och önskar tips så hör gärna av dig till oss, på 072-5029657 eller [email protected]

Och du, använd alltid hjälm!


Happy Riding!


/ Mrboard

Kolla även in vårat syster-bolag https://top12.se/


Happy riding