Longboardmanualen

Lär dig åka

Testa att ställa dig på brädan när du håller i en vägg eller en kompis. Hitta balansen där, börja sedan att åka i en lätt utförsbacke. För att få fart kan du putta (pusha) på med bakre foten. Ta ett steg i taget helt enklet, 

Sväng genom att luta dig åt det håll du vill svänga. Bromsa genom att hitta balansen med enbart främre foten kvar på brädan, och släpa/tryck den bakre foten ner mot backen snett bakom din främre fot. Det sliter på skosulorna så skateskor är att rekommendera, eller en extrasula som du limmat fast under skon. 

Meka

Att meka med din longboard är inte särskilt svårt, men det är viktigt att du har rätt verktyg och är försiktig, för vissa delar är mjuka. Ett skatetool underlättar mycket! Truckarna sitter fast med 4st skruvar vardera, vanligtvis med 1/8" insex-skalle eller stjärn. Genom att skruva på muttern med 3/8"-hylsa samtidigt som du håller emot skruven så kan du ta loss truckarna.

Hjulen lossar du genom att skruva på hjulmuttern med 1/2" hylsa – tryck inte hylsan/verktyget mot kullagret här, utan låt det precis bara greppa muttern. Sköldarna på kullagren tål inte trycket från hylsan om du trycker inåt – då skadas de och det är en tidsfråga innan de blir fulla av grus och går sönder.

 


Longboardens delar 

Ställa in

Det som gör att din bräda svänger är att bushingsen i trucken ändrar form när du lutar dig. Du kan justera hur lätt din longboard svänger, genom att öka eller minska trycket på bushingsen.

I mitten av trucken, snett framåt neråt sitter kingpinen. Genom att skruva på den så justerar du trycket. En hårt åtdragen kingpin ger mindre sväng – en lös åtdragen ger mer sväng. Men se till att kingpinbulten löper minst genom hela sin mutter – annars kan din truck lossna. Se även till att du kan svänga fullt utan att hjulen touchar i brädan, annars kan du få wheelbite när du åker vilket innebär att hjulen tar tvärstopp i brädan. Har du skruvat kingpinen så löst det går och ändå vill ha mer sväng så kan du byta bussningar till ett par mjukare. Dra aldrig åt kingpinmuttern mer än att tre gängrader syns på kingpinnen, då riskerar du att bushingsen trycks sönder. 

Underhålla

En longboard består oftast av trä men kan även innehålla material som glasfiber och kolfiber. Oavsett vilket material din bräda är byggd av så är det en känslig produkt, som ska förvaras i plusgrader gärna inomhus när den inte används.

Livslängden förlängs om du underhåller din bräda, vi rekommenderar att man smörjer in kullagren och ser över brädan var 15:onde åkdag. Se till att allt sitter där det ska, och sitter fast! Metalldelarna på din bräda kan rosta, därför rekommenderar vi att du tar in din bräda efter att du har åkt och ser till att den torkar i rumstemperatur – lämna den inte ute! 

Ljud och gnissel

Din longboard låter när du åker, och det är inget du behöver oroa dig för. Kullagren susar, bushings och pivot gnisslar och det yr och slår upp grus från marken i brädan. Om något skramlar eller glappar kan det dock vara bra att kolla så att alla skruvar och muttrar sitter fast.

Om du stör dig på att din longboard gnisslar så går det oftast att lösa genom att droppa i smörjolja i pivoten. En mer långvarig lösning är att ta isär trucken och lägga i några flagor handtvål i plastkoppen som pivoten sitter i och sedan montera ihop trucken igen. 

Byt ut

Din longboard har delar som bör bytas ut med jämna mellanrum. Longboardens livslängd beror på hur mycket du åker och hur mycket du underhåller, men en bra tumregel är: 

  • Kullager: 1-3 år
  • Griptape: 1-2 år
  • Bushings: 1-2 år
  • Hjul: 1-3 månader om du slidar – nästan oändliga om du cruisar

Skydda dig

Vi hoppas att du inte ska ramla när du åker, men kan samtidigt påstå att du skulle komma med i Guinness World Records om du inte gjorde det. Hjälm är en billig livförsäkring som har räddat många liv. Utöver hjälm så är skydd bra att använda om du vill utvecklas snabbare, därför att du helt enkelt vågar mer med skydd – och det gör mindre ont att ramla.

Skydd bör införskaffas och användas i den här ordningen: 

  • Hjälm
  • Slidegloves (handskar med plastpuckar i)
  • Knäskydd
  • Armbågsskydd
  • Fullface-hjälm
  • Skinnställ

  Happy riding

Kolla även in vårat syster-bolag https://top12.se/